Onko työsuhdepyörän hankinta järkevää - 5 sitkeintä myyttiä työsuhdepyöräilystä

  

​​​​​Voit hankkia työsuhdepyörän helposti ja vaivattomasti työnantajan mahdollistaman suositun pyöräedun avulla.

Työsuhdepyöräily on viime vuosina noussut yhä suurempaan suosioon kestävän liikkumisen ja hyvinvoinnin trendin kasvun myötä. Pyöräilyn avulla voi myös vähentää autoilua ja lisätä normaalia arkiliikuntaa kulkemalla osan matkoista polkupyörällä. Työsuhdepyöräilyyn ja -pyöriin liittyy kuitenkin myös asioita, joiden vuoksi osa työntekijöistä jättää pyöräedun hyödyntämättä. Koostimme tähän artikkeliin yleisimpiä myyttejä ja ennakkoluuloja, jotka liittyvät työsuhdepyöräilyyn. Oletko sinä törmännyt näihin?

Pyöräetu on suosittu työsuhde-etu, jonka yhä useampi työntekijä saa työnantajaltaan. Etu mahdollistaa työntekijöille monia terveyshyötyjä, taloudellisia säästöjä sekä kestävämmän tavan liikkua. Pyöräily onkin yksi suosituimmista ja terveellisimmistä liikuntamuodoista, mutta pyöräedun hyödyntämiseen liittyy vielä monia virheellisiä käsityksiä sekä myyttejä. Näiden takia jotkut saattavat epäröidä pyöräilyn aloittamista, ja jättää työnantajan mahdollistaman pyöräedun hyödyntämättä. Kun tunnistamme ja murramme näitä myyttejä asiaan liittyen, voimme rohkaista, ja innostaa ihmisiä hyödyntämään pyöräilyn tarjoamia mahdollisuuksia.

Pyöräily on enemmän kuin pelkkä liikuntamuoto – se on elämäntapa, joka tarjoaa hyvinvointia, iloa ja arjen kestäviä ratkaisuja. Pyöräily on myös tapa edistää kestävämpää ja ekologisempaa yhteiskuntaa, kun yhä suurempi osa ihmisistä valitsee pyörän auton sijaan. Tutustu alta yleisimpiin ennakkoluuloihin ja myytteihin, jotka koskevat työsuhdepyöräilyä.

1. En pyöräile tai aio pyöräillä työmatkoja, joten minun ei kannata hankkia työsuhdepyörää

Pyöräedun ottaminen käyttöön ei velvoita sinua kulkemaan työmatkoja pyörällä, vaan voit käyttää pyörääsi, miten ja missä haluat. Pyörä on tarkoitettu sinun henkilökohtaiseen käyttöösi eikä sinun tarvitse kulkea sillä työmatkoja. Voit käyttää pyörääsi täysin vapaasti aina työmatkoista kilometrin pituiseen kauppareissuun saakka - ihan siihen, mihin itse pyörää tarvitset.

Valitse maastopyörä, jos rakastat rymistellä metsässä, monipuolinen gravel-pyörä tai käytännöllinen kaupunkipyörä. Voit vähentää auton käyttöä suositun sähköpyörän avulla - ja samalla säästää polttoainekuluissa, kun toimit ympäristöystävällisemmin arjessa.

Tiesitkö, että myös polkupyörällä kuljetut työmatkat voi kirjata työmatkavähennyksiin 98 € asti vuodessa? Matkakulujen omavastuu on 750 € /vuosi, mutta 98 € on ihan mukava lisä siihen päälle, vaikka kulkisitkin työmatkat pääsääntöisesti autolla tai julkisilla!

Työsuhdepyörä tulee sinun vapaaseen henkilökohtaiseen käyttöösi eikä sinun tarvitse käyttää sitä työmatkoihin.

2. Työsuhdepyörä ei todellisuudessa tuo taloudellista säästöä

Kyllä tuo! Työsuhdepyörä on ehdottomasti järkevin ja kustannustehokkain tapa hankkia uusi pyörä. Säästät pyörän hankinnassa noin 20-40 %, ja maksat veroedulla pyörän osissa palkastasi (100 €/kk). Työsuhdepyörä on siten myös tapa rahoittaa kallis pyörähankinta kun unelmapyörän voi hankkia pyöräedun avulla täysin ilman alkukustannusta. Pyörän voi lunastaa omaksi vuokrakauden lopussa edullisella 5 % lunastushinnalla hankintahinnasta (esim. 1000 € pyörän saa vuoden päästä lunastettua omaksi 50 eurolla).

Myös pienituloisen kannattaa hankkia pyörä työsuhde-etuna, ja pyöräetu mahdollistaakin myös arvokkaamman pyörän hankinnan lähes kaikille. GoByBiken kautta hankitut pyörät ovat myös aina vakuutettuja sen hetkisestä arvostaan 4000 € saakka ilman erillisiä vakuutusmaksuja. Myös tämä lisää huolettomuutta pyörän omistamisen suhteen.

Tulot ja sitä kautta veroprosentti vaikuttavat työsuhdepyörän hankinnassa muodostuvaan säästöön. Työsuhdepyörä on verovapaa luontoisetu, mikä tarkoittaa käytännössä veroprosentin alenemista. Bruttotulojen ollessa pienet myös veroprosentti on jo valmiiksi alhainen, jolloin myös verotuksessa säästetty summa suurituloista pienempi.

Tutustu laskuriimme ja tarkista, paljonko sinä säästät unelmapyöräsi hankinnassa.

3. En hyödy pyöräedusta, koska saan jo lounas- ja virike-etua ja/tai minulla on työsuhdeauto

Pyöräetu on sinulle erittäin hyödyllinen! Työntekijällä voi olla polkupyöräedun lisäksi käytössä samanaikaisesti mitä tahansa muita työsuhde-etuja. Verottajan mukaan työsuhdematkalipun ja polkupyörän yhteenlaskettu verovapaus voi olla yhteensä 3400 € vuodessa, josta työsuhdepyörän osuus voi olla enimmillään 1200 € (100€/kk). 

Työsuhdepyörä on myös yksi tapa rahoittaa esimerkiksi kallis sähköpyörähankinta, sillä maksat pyörän osissa palkastasi ja voit hankkia haluamasi pyörän täysin ilman alkukustannusta.

Lue myös: Mikä sähköpyörä kannattaa ostaa? Kattava sähköpyörävertailu auttaa pyörän valinnassa

  

Voit hankkia työsuhdepyöräksi myös suositun sähköpyörän - pyöräedun avulla voit vapaasti valita haluamasi menopelin.

4. Pyörien saatavuus on heikko

Päinvastoin! Monet pyöräliikkeet ovat kertoneet pyörien hyvästä saatavuudesta parin hankalamman vuoden jälkeen. Toki tiettyjä arvokkaampia erikoispyöriä ja suosituimpia kokoja voi joutua odottamaan hieman pidempään. Pääsääntöisesti pyörien saatavuus on kuitenkin hyvä, ja GoByBiken työsuhdepyörillä pääsee ajelemaan varsin pian siitä, kun työnantaja on liittynyt palveluumme. Liittyminen vie tyypillisesti noin vuorokauden.

Aiheuttaako pyörän valinta päänvaivaa ja saatat miettiä, mikä pyörä sinulle sopii? Tai pohditko mikä on gravel? Entäpä, minkälaisen sähköpyörän valitsisit? Pyörän valinta lähtee aina sen käyttötarkoituksesta - mihin tarkoitukseen juuri sinä olet pyörää hankkimassa. Jos kaipaat apua pyörän valinnassa niin, kirjoitimme kattavan blogipostauksen pyörien erilaisista käyttötarkoituksista ja vertailimme pyörätyyppejä.

Lue myös: Miten valitsen pyörän oikein? Pyörän käyttötarkoitus vaikuttaa pyörätyypin valintaan

Voit valita unelmien pyöräsi lähes mistä tahansa; valitse haluamasi pyörä kivijalkaliikkeistä sekä lähes mistä tahansa suomalaisesta tai EU-alueen verkkokaupasta. Olemme koostaneet listan suosituimmista pyöräliikkeistä, joista suurin osa asiakkaistamme on löytänyt itselleen haluamansa pyörän. Pääset suosituimpien pyöräliikkeidemme listaan täältä!

5. En pyöräile säännöllisesti, joten minun ei kannata hankkia työsuhdepyörää

Pyöräilyharrastajat ovat perinteisesti työporukan ensimmäisiä innokkaita pyöräedun hyödyntäjiä, ja he saattavat hankkivat usein hienon sähköpyörän tai tuliterän maastopyörän. Sinun ei silti tarvitse, jos et halua. Vaikka et pitäisi itseäsi pyöräilijänä tai ei ole aiemmin harrastanut pyöräilyä, on silti monia tapoja hyödyntää pyörää arjessa.

Työsuhdepyörä voi aivan yhtä olla esimerkiksi käytännöllinen tavarapyörä, perinteinen kaupunkipyörä tai suosittu gravelpyörä. Joskus täydellinen pyörähankinta saattaa innostaa aiemmin autolla liikkuvia pyöräilemään enemmän ja jopa aloittamaan pyöräilyharrastuksen. Mihin työsuhdepyörä voisi viedä juuri sinut?

Pyöräily on myös erinomainen tapa lisätä liikkumista arkeen, ja työmatkojen lisäksi voit mahdollisuuksien mukaan kulkea harrastusmatkat pyörällä. Pyydä ystävää pyöräretkelle tai vietä aikaa tutkimalla kotiseutusi ympäristöä. Pyörä on oiva kulkuneuvo melkein mihin tahansa!

Pyöräily on erinomainen tapa lisätä liikkumista arkeen - valitse kätevä kaupunkipyörä ja polkaise lempikahvilaasi.

Lue myös: Miten lisätä liikkumista arkeen? 10 vinkkiä, joiden avulla lisäät helposti pyöräilyä elämään

Joten, jos olet harkinnut pyöräilyn aloittamista tai olet jo innokas pyöräilijä, älä anna ennakkoluulojen estää sinua nauttimasta tästä upeasta liikkumisen muodosta. Astu rohkeasti satulaan ja koe pyöräilyn ilo ja hyödyt omakohtaisesti. Uskomme, että kun olet kerran kokenut pyöräilyn vapauden ja energian, et enää halua luopua siitä. Pyöräile, nauti matkasta ja ole osa kasvavaa pyöräilykulttuuria!

Eikö työnantajasi vielä tarjoa työsuhdepyörää? Voit ehdottaa sitä työnantajallesi tämän linkin kautta.

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Tilaa valmis sähköpostiviesti, jolla voit helposti ehdottaa pyöräetua

Pyöräedun tarjoaminen on työnantajallesi helppoa ja edullista. Syötä sähköpostiosoitteesi ja välitä saamasi sähköposti teillä henkilöstöeduista vastaavalle henkilölle.