Miten lisätä liikkumista arkeen? 10 vinkkiä, joiden avulla lisäät helposti pyöräilyä elämään

  

Ota pyörä alle ja lähde tutkimusmatkalle lähiseudulle - pyöräilyn avulla mieli rentoutuu ja kunto kasvaa huomaamatta.

Pyöräily on erittäin tehokasta liikuntaa, joka sopii lähes kaikille. Pyöräilyllä on todettu olevan monia terveysvaikutuksia, niin fyysisiä kuin mentaalisiakin. Silti iso osa ihmisistä ei pidä itseään pyöräilijänä, jos ei ole sitä aiemmin juuri harrastanut. Ehkä onkin aika alkaa puhua harrastamisen tai pyöräilyn sijaan ennemminkin liikkumisesta tai kulkemisesta paikasta toiseen polkupyörän avulla. Jokainen meistä voi tehdä päätöksen liikkumisen lisäämisestä päivittäiseen elämään, ja pyöräily onkin eräs helpoimmista tavoista lisätä arkiaktiivisuutta. Nappaa vinkit talteen ja polkaise arjen askareisiin tai muihin menoihin jatkossa pyöräsi kera!

Pyöräily tuo mukanaan monia eri mahdollisuuksia liikkua arjessa - oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Moni ei edes tule ajatelleeksi, miten monipuolisesti polkupyörää todella voi hyödyntää elämän eri tilanteissa. Koostimme alle ideoita, joiden avulla jokainen meistä voi lisätä hyötyliikuntaa sekä arjen aktiivisuutta. Mikäli olet kokeneempi pyöräilyharrastaja, löydät listalta toivottavasti  uusia ideoita pyöräsi käyttöön!

1. Pyöräile työmatkat

Työmatkapyöräily on erinomainen tapa käynnistää ja päättää työpäivä. Aloita päivä virkeästi liikkuen raittiissa ulkoilmassa ja päätä päivä nollaamalla työpäivän ajatukset. Voit aloittaa pyöräilemisen muutamana päivänä viikossa ja vähitellen lisätä pyöräilyä mikäli haluat. Jos matka töihin tai kouluun on liian pitkä, voit esimerkiksi ajaa pyörällä lähimmälle juna- tai bussipysäkille ja jatkaa matkaa sieltä eteenpäin. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden yhdistää pyöräily ja julkisen liikenteen parhaat puolet.Muista, että voit itse vaikuttaa siihen, miten miellyttävää työmatkapyöräily on. Suunnittele reitti, joka vie sinut kauniiden maisemien läpi tai kulkee rauhallisempia katuja pitkin. Työmatkapyöräily virkistää mieltäsi ja kehoasi, kun samalla saat hyötyliikuntaa.

2. Pyöräile lyhyet matkat päivittäin

Hyödynnä pyörää lyhyiden matkojen tekemisessä lähellä kotiasi. Ota reppu selkään ja pyöräile kauppaan, kulje lempikahvilaasi polkupyörällä tai polkaise ystäväsi luokse. Pyöräily on kätevä tapa liikkua lyhyitä matkoja, ja voit samalla välttää auton tai muiden julkisten kulkuneuvojen käyttöä. Erityisesti lyhyet automatkat kannattaa yrittää korvata mahdollisuuksien mukaan pyöräilyllä, sillä se on helppo tapa lisätä liikuntaa päivään.

  

Voit käyttää pyörää monella tavalla arjen liikkumisessa; pyöräile kahvilaan, lähipuistoon tai muihin arjen aktiviteetteihin.

3. Pyöräile vapaa-ajan aktiviteetteihin

Käytä pyörää vapaa-ajan aktiviteetteihin, kuten retkille luontoon, puistoihin tai rannalle. Pyöräily tarjoaa mahdollisuuden tutustua ympäristöösi ja nauttia luonnosta samalla kun saat liikuntaa. Kokeile eri reittejä: tutustu ympäristöösi ja etsi erilaisia pyöräilyreittejä. Voit tutkia lähialueitasi ja löytää uusia mielenkiintoisia paikkoja pyöräillessäsi. Pyöräily on rentouttava ja mielenkiintoinen tapa nauttia luonnosta sekä ulkoilmasta.

4. Lähde rohkeasti pyörälenkille

Käytä pyörää kuntoliikuntana säännöllisesti. Pyöräile esimerkiksi tietyt päivät viikosta tai varaa aikaa pyöräilylle viikonloppuisin. Pyöräily parantaa kestävyyttä, vahvistaa lihaksia ja auttaa ylläpitämään hyvää kuntoa. Muista aloittaa pienin askelin ja lisätä pyöräilyä vähitellen arkeesi. Voit esimerkiksi aloittaa pyöräilemällä kerran viikossa. Pikkuhiljaa voit lisätä pyöräilykertojen määrää ja matkojen pituutta, kun tunnet olosi mukavammaksi ja vahvemmaksi pyöräsi selässä.

5. Yhdistä pyöräily muihin harrastuksiin ja aktiviteetteihin

Jos harrastat esimerkiksi kuntosalilla käyntiä, tanssia tai joogaa, harkitse pyöräilyä näiden aktiviteettien yhteydessä. Pyöräily voi toimia lämmittely- tai jäähdyttelyliikuntana ennen jotain muuta liikuntasuoritusta tai sen jälkeen. Pyöräilyn avulla voit myös säästää aikaa ja rahaa kun kuljet matkat helposti polkupyörälläsi. Voit myös hyödyntää pyörää samalla tavalla lasten harrastusten ympärillä; hypätkää kaikki satulaan ja pyöräilkää yhdessä harrastuksiin!

6. Pyöräile ystävien kanssa

Pyöräily on myös erinomainen tapa viettää aikaa ystävien kanssa. Lähde ystäviesi tai perheenjäsenten kanssa pyöräretkelle tai ajakaa yhdessä pyörällä jäätelökioskille tai lähikahvilaan. Suunnitelkaa uusi pyöräilyreitti ja nauttikaa yhdessä liikkumisesta. Pyöräily ystävien seurassa voi olla myös hauska ja motivoiva tapa aloittaa pyöräilyharrastus. Tutkikaa uusia alueita, nauttikaa kauniista maisemista ja viettäkää samalla aikaa yhdessä!

  

Vietä aikaa ystävien kanssa pyöräilemällä tai osallistu erilaisiin pyöräilytapahtumiin - yhdessä pyöräily on todella motivoivaa.

7. Osallistu pyöräilytapahtumiin

Monissa kaupungeissa ja yhteisöissä järjestetään pyöräilytapahtumia, kuten pyöräretkiä tai hyväntekeväisyystapahtumia. Vaikka et koe olevasi pyöräilijä, voit silti osallistua tällaisiin tapahtumiin ja nauttia yhteisöllisestä ilmapiiristä sekä tukea hyvää tarkoitusta. Aktiiviset pyöräilyharrastajat löytävät myös useita erilaisia ja eri tasoisille pyöräilijöille suunniteltuja tapahtumia. Tutki alueesi tarjontaa ja lähde rohkeasti mukaan!

8. Liity pyöräily- tai harrastusryhmään

Liity pyöräilyryhmään, etsi pyöräilykavereita tai järjestä pyöräilytapahtumia ystävien kanssa. Pyöräily yhdessä muiden kanssa voi olla todella hauskaa ja motivoivaa. Voitte kannustaa toisianne ja nauttia yhdessäolosta samalla kun lisäätte pyöräilyä arkeenne. Yhdessä liikkuminen on tärkeää, sillä samalla saat vinkkejä ja inspiraatiota muilta pyöräilijöiltä. Muista, että voit myös olla itse aktiivinen ja ehdottaa pyöräilyryhmää työpaikallesi - sopikaa yhdessä viikottaisista pyöräilyretkistä tai osallistukaa yhdessä tapahtumiin!

9. Valitse mukava ja sopivan kokoinen pyörä

Etsi pyörä, joka sopii sinulle hyvin ja on mukava ajaa. Pyöräkaupoissa on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen pyörän ja säätämään sen sopivaksi. Pyörän valinnassa tärkeintä on muistaa sen käyttötarkoitus - mihin tarkoitukseen juuri sinä aiot pyörää käyttää. Kirjoitimme blogissamme pyörien erilaisista käyttötarkoituksista ja annoimme vinkkejä sopivan pyörätyypin valintaan. Lue lisää aiheesta oheisesta linkistä!

Lue myös:  Miten valitsen pyörän oikein? Pyörän käyttötarkoitus vaikuttaa pyörätyypin valintaan

Muista myös pyöräturvallisuus! Opettele pyöräilyn turvallisuussäännöt ja käytä aina asianmukaista suojavarustusta, kuten kypärää. Tutustu myös liikennesääntöihin ja pyri ajamaan turvallisesti ja ennakoivasti.

10. Pyöräile ja pidä hauskaa!

Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia pyöräilystä. Pyöräily voi olla rentouttavaa ja mieltä virkistävää, joten anna itsellesi lupa nauttia matkasta ja maisemista. Muista, että pyöräily on joustavaa, ja voit sovittaa sen omaan elämäntyyliisi. Pyöräile silloin, kun haluat ja niin pitkään, kuin haluat. Älä aseta itsellesi liikaa paineita tai odotuksia, vaan nauti pyöräilystä omalla tavallasi.

Oletko koskaan kokeillut sähköpyörällä ajamista vai pidätkö enemmän tavallisella pyörällä polkemisesta? Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia pyöriä ja koeajaa useita vaihtoehtoja. Tärkeintä on löytää omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva pyörä, jolla ajamisesta sinä nautit eniten. Voit tutustua erilaisiin sähköpyöriin alla olevan blogikirjoituksen kautta.

Lue myös: Erilaiset sähköpyörämallit vertailussa - näin valitset sinulle sopivimman pyörän

  

Pyöräily on hauska harrastus, joka motivoi liikkumaan. Valitse omiin mieltymyksiisi sopiva pyörä ja polkaise liikkeelle!

Aloita pienin askelin

Toivottavasti löysit näistä vinkeistä itsellesi kiinnostavia tapoja hyödyntää pyörää ja lisätä sen käyttöä arjessa. Ehkä sait myös uusia vinkkejä pyöräilyyn ja siitä nauttimiseen! Muista, että voit sovittaa pyöräilyn täysin omaan elämäntyyliisi ja aikatauluihisi. Joten vaikka et pitäisi itseäsi tällä hetkellä “pyöräilijänä”, voit silti löytää iloa ja hyötyä pyörästä - ole siis avoin uudelle!

Tärkeintä on aloittaa pienin askelin ja löytää omalle mukavuusalueelle sopiva tapa käyttää pyörää. Vähitellen saatat huomata, että pyörästä tulee luonteva osa arkea elämääsi ja nautit siitä entistä enemmän. Ennen kuin huomaatkaan, saatat huomata olevasi innostunut pyöräilystä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Luultavasti pyöräilystä on jopa tullut luonteva osa arkeasi!

Näillä 10 vinkillä lisäät helposti arjen liikuntaa:

  1. Pyöräile työ-/ koulumatkat
  2. Pyöräile lyhyet matkat päivittäin
  3. Pyöräile vapaa-ajan aktiviteetteihin
  4. Lähde rohkeasti pyörälenkille
  5. Yhdistä pyöräily muihin harrastuksiin ja aktiviteetteihin
  6. Pyöräile ystävien kanssa
  7. Osallistu pyöräilytapahtumiin
  8. Liity pyöräily- tai harrastusryhmään
  9. Valitse mukava ja sopivan kokoinen pyörä
  10. Pyöräile ja pidä hauskaa!
Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Tilaa valmis sähköpostiviesti, jolla voit helposti ehdottaa pyöräetua

Pyöräedun tarjoaminen on työnantajallesi helppoa ja edullista. Syötä sähköpostiosoitteesi ja välitä saamasi sähköposti teillä henkilöstöeduista vastaavalle henkilölle.