Miten valitsen pyörän oikein? Pyörän käyttötarkoitus vaikuttaa pyörätyypin valintaan

BLOGI | Matti Koivisto

Valitse pyörä käyttötarkoituksen ja tarpeen mukaan - tutustu erilaisiin pyörätyyppehin ja löydä unelmien pyöräsi!

Pyöräily tarjoaa monia erilaisia hyötyjä olitpa sitten kuntoilija, työmatkapyöräiljä tai vaikka maastossa seikkailija. Kaikki pyörällä liikkujat ovat erilaisia, ja siksi pyöräilyn mukavuus ja hyödyllisyys vaatii oikeanlaisen käyttötarkoitukseen ja tarpeeseen hankitun pyörän. Kun sinulla on pyöräsi käyttötarkoitus selvillä, voit alkaa miettimään, mikä pyörätyyppi on sinulle paras valinta. Tutustu erilaisiin pyörämalleihin ja niiiden ominaisuuksiin, vieraile pyöräliikkeissä sekä kysy apua alan asiantuntijoilta - näin löydät varmasti juuri sinulle sopivan pyörän!

Pyörä on yksi suosituimmista kestävän liikkumisen muodoista, ja sen monipuolisuus tekee pyöräilystä houkuttelevan vaihtoehdon useimmille. Jos uuden pyörän hankinta on sinulle ajankohtaista, pohdi huolellisesti, mihin tarkoitukseen olet pyörää hankkimassa. Haluatko lisätä liikuntaa arkeesi, kulkea esimerkiksi työmatkat jatkossa sähköpyörällä tai aloittaa uuden harrastuksen maastopyöräillen? Oikeanlaisen pyörän valinta on erittäin tärkeää, sillä pyörän tyyppi vaikuttaa suuresti ajo-ominaisuuksiin ja pyörän käyttömukavuuteen. Listasimme alle erilaiset pyörätyypit - tutustu listaan alta ja löydä omaan käyttötarkoitukseesi parhaiten sopiva pyörä.

1. Maantiepyörä

2. Kaupunkipyörä

3. Hybridipyörä

4. Maastopyörä

5. Gravelpyörä

6. Cyclocross-pyörä

7. Sähköpyörä

1. Maantiepyörä

Maantiepyörä on suunniteltu nopeaan ja tehokkaaseen ajamiseen asfaltilla. Se on kevyt ja aerodynaaminen, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan pitkille matkoille tai kilpailuihin. Maantiepyörät ovat varustettu kapeilla renkailla ja vaihteilla, jotka mahdollistavat nopean liikkumisen tienpinnalla. Ajoasento maantiepyörässä on etunojassa, mikä vähentää ilmanvastusta, mutta saattaa olla vähemmän mukava pidemmillä ajomatkoilla. Tämä asento parantaa kuitenkin tehokkuutta, koska se mahdollistaa suurimman osan ruumiinpainosta kohdistuvan jalkoihin, mikä taas tekee polkemisesta tehokkaampaa.

Maantiepyörät ovat ihanteellisia niille, jotka haluavat pyöräillä nopeasti ja tehokkaasti. Ne ovat erinomainen valinta pitkille matkoille, ryhmäajoihin, pyöräilykilpailuihin tai triathlon-harjoitteluun. Niissä on myös yleensä useita käsiasentoja, mikä voi helpottaa pitkien matkojen aikana ilmenevää rasitusta ja antaa mahdollisuuden vaihtaa ajoasentoa. Jos siis pidät nopeudesta ja matkanteosta, maantiepyörä voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kuitenkin, jos etsit pyörää, jota voi käyttää monipuolisesti erilaisissa maastoissa tai kaupunkiajoon, maantiepyörä ei välttämättä ole paras valinta.

Valitse maantiepyörä jos haluat pyöräillä nopeasti ja tehokkaasti pidempiä matkoja asfaltilla.

2. Kaupunkipyörä

Kaupunkipyörät on suunniteltu erityisesti kaupunkiympäristöön, jossa pääpaino on lyhyillä ja keskipitkillä matkoilla, kuten työmatkoilla tai kauppareissuilla. Voit ajaa niillä helposti lähikahvilaan tai ystäviä tapaamaan. Kaupunkipyörät tarjoavat siis käytännöllisen ja mukavan vaihtoehdon kaupunkiliikkumiseen. Ne ovat helppokäyttöisiä ja luotettavia, ja tarjoavat mukavan ajokokemuksen kaupunkiympäristössä. Kaupunkipyöräily on myös ympäristöystävällinen tapa liikkua, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Kaupunkipyörässä on yleensä pysty ajoasento, joka tarjoaa mukavuutta ja hyvän näkyvyyden ympäröivään liikenteeseen. Pysty ajoasento vähentää selkään ja niskaan kohdistuvaa rasitusta, mikä tekee ajamisesta miellyttävää myös pidemmillä matkoilla. Lisäksi kaupunkipyörissä on yleensä leveä satula mukavaan ajoon. Kestävyys ja helppohoitoisuus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia kaupunkipyörissä. Ne on suunniteltu kestämään päivittäistä käyttöä ja erilaisia sääolosuhteita. Useimmissa malleissa on myös tavarateline, joka mahdollistaa tavaroiden kätevän kuljettamisen, olipa kyseessä työlaukku, ruokaostokset tai muut tarvikkeet. Lisäksi kaupunkipyörät on yleensä varustettu lokasuojilla, jotka pitävät vaatteet puhtaampina sateisissa tai likaisissa olosuhteissa.

On tärkeää valita oikeanlainen pyörä omiin tarpeisiin perustuen. Jos pääasiassa ajat kaupungissa lyhyitä matkoja ja haluat käytännöllisen ja mukavan pyörän, kaupunkipyörä on ihanteellinen valinta.

  

Kaupunkipyörällä pääset nauttimaan pyöräilystä helposti ja vaivattomasti.

3. Hybridipyörä

Hybridipyörä on suunniteltu tarjoamaan monipuolisuutta ja mukavuutta erilaisissa ympäristöissä, kuten kaupungissa ja kevyemmässä maastossa. Se on hybridi useiden pyörätyyppien välillä, joten se tarjoaa parhaita puolia niin maantie- kuin maastopyöristä.

Hybridipyörässä on yleensä kevyt runko, mikä helpottaa pyörän käsittelyä, ja tekee siitä sopivan päivittäiseen kaupunkipyöräilyyn. Runkomateriaalina voi olla esimerkiksi alumiini tai hiilikuitu, joka tarjoaa kestävyyttä ja keveyttä samanaikaisesti. 

Hybridipyörissä on yleensä monipuoliset vaihteet, jotka mahdollistavat vaihteiden säätämisen eri olosuhteiden mukaan. Tämä tekee pyöräilystä tehokasta niin tasaisilla teillä kuin kevyemmissä maastoissa. Hybridipyörissä on yleensä myös kapeammat renkaat kuin maastopyörissä, mutta leveämmät kuin maantiepyörissä. Tämä tarjoaa hyvän nopeuden asfaltilla ja samalla lisäpitoa ja mukavuutta kevyemmässä maastossa.

Hybridipyörät ovat ihanteellisia päivittäiseen työmatkapyöräilyyn, kaupunkiseikkailuihin ja kevyempiin retkipyöräilyihin. Ne tarjoavat mukavuutta ja vakautta erilaisissa olosuhteissa, mikä tekee niistä suositun valinnan monipuoliseksi yleispyöräksi. Voit käyttää hybridipyörääsi matkalla töihin, kauppareissuilla, viikonloppuretkillä tai vaikka pyöräretkillä luonnossa.

  

Hybridipyörän pysty ajoasento tekee siitä mukavan ja monikäyttöisen yleispyörän.

4. Maastopyörä

Maastopyörä on suunniteltu haastaviin maastoihin ja maastoajoon. Maastopyörässä on yleensä leveät ja karkeakuvioiset renkaat, jotka tarjoavat erinomaisen pidon epätasaisilla ja pehmeillä pinnoilla, kuten metsäpoluilla ja maastoissa. Leveät renkaat tuovat vakautta epätasaisessa maastossa ajamiseen. Lisäksi ne kestävät paremmin iskuja ja tärinää, mikä tekee ajamisesta mukavampaa vaikeakulkuisissa olosuhteissa.

Maastopyörä on suunniteltu tarjoamaan kestävyyttä ja suorituskykyä haastavissa maasto-olosuhteissa. Sen rungon rakenne on yleensä vahva ja kestävä, mikä auttaa selviytymään kivikkoisilla poluilla ja vaihtelevissa maastoissa. Maastopyörän runkomateriaalina voi olla esimerkiksi alumiini, hiilikuitu tai teräs, jotka tarjoavat erilaisia ominaisuuksia kestävyyden, jäykkyyden ja painon suhteen.

Maastopyörissä on yleensä myös jousitusjärjestelmä, joka voi olla toteutettu etuhaarukassa tai sekä etu- että takahaarukassa. Jousitus auttaa pyörää selviytymään kivikoisista, juurakkoisista ja epätasaisista poluista. Se vaimentaa iskuja ja tärinää, mikä parantaa ajomukavuutta, ja antaa enemmän hallintaa vaikeissa maasto-olosuhteissa.

Maastopyörät tarjoavat pyöräilijöille mahdollisuuden tutkia luontoa, ja haastaa itseään erilaisissa maastoissa. Niillä voi ajaa metsäpoluilla, hiekkateillä ja jopa vuoristossa. Maastopyöräily tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen ja mahdollisuuden nauttia luonnosta samalla, kun harrastaa aktiivista liikuntaa. On kuitenkin huomioitava, että vaikka maastopyörä on erinomainen valinta maastoajoon, se voi olla hieman raskas ja hidas sileillä asfalttiteillä.

Jos suunnittelet pääasiassa maastossa pyöräilyä, maastopyörä on loistava valinta. Mikäli taas haluat pääasiassa ajaa maantiellä tai sileillä pinnoilla, kannattaa harkita muita pyörätyyppejä, kuten maantiepyörää tai hybridipyörää.

  

Maastopyörällä pääset nauttimaan luonnosta täysin uudella tavalla.

5. Gravelpyörä

Gravelpyörä eli soratiepyörä on todella monipuolinen ja kestävä kulkupeli, joka on suunniteltu tarjoamaan suorituskykyä erilaisilla pinnoilla. Se on saavuttanut suuren suosion pyöräilijöiden keskuudessa, jotka haluavat tutkia erilaisia reittejä, ja haastaa itsensä erilaisissa olosuhteissa. Gravelpyörä yhdistää maantiepyörän nopeuden ja suorituskyvyn maastopyörän monikäyttöisyyteen ja vakauteen. Ulkonäöltään gravelpyörä muistuttaa usein maantiepyörää, mutta siinä on muutamia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä sopivan erilaisille pinnoille. Tärkein ero on renkaissa; gravelpyörän renkaat ovat leveämmät ja niissä on karkeampi profiili verrattuna perinteisiin maantiepyörän renkaisiin. Tämä lisää vakautta ja pitoa epätasaisilla ja haastavilla pinnoilla, kuten hiekkateillä, sorateillä ja metsäpoluilla. Leveämmät renkaat myös vaimentavat tärinää ja iskuja paremmin, mikä tekee ajamisesta mukavampaa epätasaisilla alustoilla.

Gravelpyörässä on yleensä myös hieman löysempi runko- ja haarukkageometria, mikä parantaa ajovakautta, ja antaa enemmän hallintaa vaikeakulkuisissa olosuhteissa. Runkomateriaalina voi olla esimerkiksi hiilikuitu tai alumiini, riippuen valmistajasta ja pyörän hintaluokasta. Lisäksi gravelpyörissä on yleensä tilaa asentaa leveämpiä renkaita. Niihin on mahdollista lisätä myös lokasuojia tai tavaratelineitä, mikä tekee niistä käytännöllisiä pitkille retkille tai pyörämatkailuun. 

Gravelpyörät tarjoavat siis pyöräilijöille mahdollisuuden tutkia erilaisia reittejä ja seikkailla erilaisissa ympäristöissä. Niiden monipuolisuus ja vakaus tekevät niistä houkuttelevia vaihtoehtoja pyöräilijöille, jotka haluavat enemmän vapautta ajoreittien valintaan ja mahdollisuuden kokea uusia seikkailuja pyörän selässä.

 

Gravelpyörä on monikäyttöinen pyörä, joka sopii niin aktiiviseen kuntoiluun kuin työmatkojen kulkemiseen kaikilla tiepinnoilla.

6. Cyclocross-pyörä

Cyclocross-pyörä on suunniteltu nimenomaan cyclocross-kilpailuihin, jotka ovat pyöräilyn moniotteluita. Nämä pyörät on suunniteltu tarjoamaan suorituskykyä ja hallittavuutta vaihtelevilla alustoilla monipuolisissa maastoissa.

Cyclocross-pyörän runko muistuttaa usein maantiepyörän runkoa. Cyclocross-pyörässä on yleensä kuitenkin korkeampi runko, joka helpottaa pyörän kantamista esteiden yli kilpailujen aikana. Renkaat ovat usein myös leveämmät ja karkeakuvioisemmat kuin maantiepyörissä, mikä tarjoaa paremman pidon epätasaisilla ja pehmeillä pinnoilla, kuten maastossa ja ruohikolla. 

Cyclocross-pyörissä ei yleensä ole täysjousitusta, mutta joissakin malleissa voi olla etujousitus. Jousitus auttaa vaimentamaan iskuja ja tärinää eturenkaassa maasto-osuuksilla, mikä lisää mukavuutta ja hallintaa vaikeissa olosuhteissa. Kuitenkin monet cyclocross-kilpailijat suosivat jäykkiä etuhaarukoita, koska ne tarjoavat paremman voimansiirron ja tehokkuuden asfaltilla ajettaessa. Cyclocross-pyörät ovat erinomaisia valintoja niille, jotka osallistuvat cyclocross-kilpailuihin tai haluavat kokea monipuolista pyöräilyä maastossa sekä asfaltilla.

Cyclocross-pyörällä pääsee kovaa kaikilla tiepinnoilla.

7. Sähköpyörä

Sähköpyörä eli sähköavusteinen pyörä, on noussut suureen suosioon viime vuosina. Se on varustettu sähkömoottorilla, joka tarjoaa lisäavustusta polkemiseen, tehostaen jokaista polkaisua, ja helpottaen etenkin ylämäissä sekä pidemmillä matkoilla.

Sähköpyörä voi olla minkä tyyppinen tahansa - sähköavusteisina pyörinä on kaupunkipyöriä, maastopyöriä tai jopa gravelpyöriä. Sähköpyörä on erinomainen valinta, jos haluat vähentää fyysistä rasitusta tai lisätä matkanopeuttasi. Sähköpyörän avulla voi myös lisätä pyöräilymukavuutta, liikkua pidempiä matkoja tai selviytyä haastavammista maastoista. Sähköpyörällä voi siten korvata jopa auton käyttöä, kun matka taittuu sähköavusteisella menopelillä nopeasti ja tehokkaasti - myös kustannuksia säästäen.

Sähköpyörää hankittaessa on kuitenkin huomioitava, että sen paino on usein suurempi kuin vastaavan ei-sähköisen pyörän, mikä taas vaikuttaa pyörän käsittelyyn. Lisäksi sähköpyörää pitää ladata, jolloin pyörän latausmahdollisuus tulee suunnitella ja selvittää ennen sen hankintaa.

  

  

Tehosta arkiliikkumista kätevällä sähköpyörällä ja vähennä auton käyttöä tällä ympäristöystävällisellä vaihtoehdolla.

  

Jos olet pohtinut sähköpyörän hankintaa, niin voit tutustua paremmin sähköavusteisiin pyöriin ja niiden hyötyihin oheisissa blogikirjoituksissamme.

Sähköpyörä työsuhdepyöränä: 5 tapaa, joilla sähköavusteiset pyörät mullistavat liikkumisen

Erilaiset sähköpyörämallit vertailussa - näin valitset sinulle sopivimman pyörän

Muista koeajaa pyörä ennen sen lopullista valintaa

On tärkeää muistaa, että pyörien valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, tarpeista ja ajotyylistä. Kokeile erilaisia pyöriä, tutki malleja ja pyydä asiantuntija-apua pyöräliikkeistä. Muista käydä koeajamassa erilaisia pyörämalleja, jotta niiden vertailu on helpompaa. Näin löydät juuri sinulle sopivan mallin. Erilaisissa pyörätyypeissä on erilaiset ajoasennot, ja ajomukavuus on yksi tärkeimmistä pyörän valintaan vaikuttavista tekijöistä. Kysy rohkeasti apua asiantuntevilta pyörämyyjiltä, ja keskustele tarpeistasi ja toiveistasi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että olitpa sitten työmatkapyöräilijä, retkipyöräilijä tai maastopyöräilyn harrastaja, pyöräily tarjoaa mahdollisuuden liikkua, tutkia ja kokea maailmaa uudella tavalla. Erilaisia pyörämalleja vertailemalla löydät varmasti juuri sinun käyttötarkoitukseesi parhaiten sopivan pyörän, jolla et malta olla ajamatta!

Tutustu myös suosittuihin pyöräliikekumppaneihimme, joista suurin osa asiakkaistamme on löytänyt unelmiensa pyörän.

Huomioi seuraavat asiat kun hankit uutta pyörää:

  • Pohdi huolellisesti, mihin tarpeeseen olet pyörää hankkimassa
  • Tutustu erilaisiin pyörätyyppeihin ja niiden ominaisuuksiin
  • Tee taustatyötä: etsi tietoa netistä tai käy kyselemässä apua pyöräliikkeistä
  • Tee valinta ammattilaisen johdolla, jos pyörät eivät ole sinulle tuttuja
  • Ota selvää, voitko rahoittaa pyörän hankinnan pyöräedun avulla

Jos työnantajasi ei vielä mahdollista suosittua pyöräetua, voit ehdottaa sitä helposti tämän linkin kautta.

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Tilaa valmis sähköpostiviesti, jolla voit helposti ehdottaa pyöräetua

Pyöräedun tarjoaminen on työnantajallesi helppoa ja edullista. Syötä sähköpostiosoitteesi ja välitä saamasi sähköposti teillä henkilöstöeduista vastaavalle henkilölle.