Täydellinen opas työmatkapyöräilyyn: hyödyt, vinkit ja aloittaminen

Työmatkapyöräilijä

Työmatkapyöräily yhdistää tehokkaasti liikunnan, ajankäytön ja ympäristöystävällisyyden

Työmatkapyöräily on enemmän kuin pelkkä tapa siirtyä paikasta toiseen – se on arjen valinta, joka yhdistää liikunnan, tehokkaan ajankäytön ja ympäristöystävällisyyden.

Päivittäinen polkaisu työpaikalle vaikuttaa positiivisesti niin omaan hyvinvointiin kuin ympäröivään luontoonkin. Tässä artikkelissa tutustumme työmatkapyöräilyn hyötyihin, annamme vinkkejä aloittamiseen ja siihen, miten tästä terveellisestä ja tehokkaasta liikkumismuodosta voi tehdä osan päivittäistä rutiinia

1. Työmatkapyöräilyn monet hyödyt

2. Aloita työmatkapyöräily näillä vinkeillä

3. Millainen on hyvä työmatkapyörä? Valitse sopiva pyörä työmatkan pituuden ja maaston mukaan

4. Työmatkapyöräilyn turvallisuus, varusteet ja pukeutuminen

5. Työmatkapyörän huoltaminen

6. Työmatkapyörän lukitseminen ja säilyttäminen

7. Vinkit onnistuneeseen työmatkapyöräilyyn

8. Säästä rahaa työmatkapyöräilemällä – katso esimerkkilaskelma ja vertaile!

9. Lopuksi: pienin askelin kohti liikkuvampaa elämäntapaa

1. Työmatkapyöräilyn monet hyödyt

Työmatkapyöräily on noussut viime vuosina entistä suurempaan suosioon ympäristötietoisten ja terveydestään huolehtivien ihmisten keskuudessa – eikä ihme, sillä tuo mukanaan lukemattomia hyötyjä. Lue alta tärkeimmistä työmatkapyöräilyn hyödyistä ja siitä, miksi se kannattaa ottaa osaksi arkipäivääsi. Työmatkojen kulkeminen sähkö- tai polkupyörällä on liikunnallinen ja kestävä vaihtoehto päivittäiseen työmatkaan, ja lisäksi se tuo mukanaan tehokkuutta arjen aikatauluihin.

Työmatkapyöräily lisää hyvinvointia

Työmatkapyöräily tarjoaa erinomaisen tavan yhdistää liikunta osaksi päivittäisiä arjen rutiineja. Työmatkapyöräilijän päivittäinen arkiaktiivisuus lisääntyy huomaamatta polkiessa töihin ja sieltä pois. Lisäksi kunto kasvaa, ja mieliala pysyy virkeänä raittiin ilman ansiosta. Terveysalan ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että säännöllinen liikunta voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, ylläpitää terveellistä painoa, parantaa mielialaa ja lisätä yleistä hyvinvointia. Pyöräily myös vahvistaa jalkalihaksia, parantaa kestävyyttä ja auttaa ylläpitämään hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyttä.

Työmatkapyöräily on ympäristöystävällinen valinta

Autojen päästöt ovat merkittävä ilmastoa kuormittava tekijä. Työmatkapyöräily tarjoaa mahdollisuuden vähentää yksityisautoilun aiheuttamia ympäristöhaittoja. Pienentämällä ajoneuvojen määrää, vähennät omalta osaltasi ilmansaasteita ja hiilidioksidipäästöjä sekä edistät kestävän liikkumisen kehitystä. Omalla esimerkilläsi voit myös innostaa työkavereitasi hyppäämään pyörän satulaan, ja ottamaan työmatkapyöräilyn osaksi arjen rutiineja. Muistathan, että jokainen pyörällä kuljettu kilometri on plussaa, eikä sinun tarvitse pyöräillä töihin jokaisena arkipäivänä – päätä ne päivät, jolloin kuljet työmatkat pyörällä ja suunnittele arki sen mukaan!

Työmatkapyöräily tuo aika- ja kustannussäästöjä

Aika on arvokasta! Työmatkapyöräily säästää aikaa verrattuna liikenneruuhkissa istumiseen ja parkkipaikan etsimiseen. Julkisia kulkuneuvoja käytettäessä aikaa kuluu odotteluun, pysähtymisiin ja toisinaan myös myöhästymisiin. Työmatkapyöräilijänä sen sijaan päätät itse omat aikataulusi, ja monilla työmatkat sujuvat pyörällä kulkiessa jopa nopeammin. Lisäksi työmatkapyöräily tuo säästöjä polttoaine- ja pysäköintikuluissa sekä joukkoliikenteen lipuista.

Työmatkapyörän hankkiminen pyöräedulla tuo myös osaltaan sinulle säästöä, sillä voit hankkia pyörän keskimäärin 20–30 % alennuksella. Tutustu pyöräetuun tarkemmin pyöräedusta kertovassa artikkelissamme.

Lue myös: Pyöräetu pähkinänkuoressa – miksi työsuhdepyörä on paras tapa hankkia uusi pyörä?   

Työmatkapyöräily edistää hyvinvointia Työmatkapyöräily edistää hyvinvointia, ja tuo mukanaan merkittäviä aika- ja kustannussäästöjä. Sen avulla voit myös vähentää autoilun aiheuttamia ympäristöhaittoja.

2. Aloita työmatkapyöräily näillä vinkeillä

Työmatkapyöräily tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää liikunta, aika- ja kustannussäästöt sekä ympäristöystävälliset valinnat. Se on äärimmäisen hyvä keino perinteisen arkiliikunnan ja aktiivisuuden lisäämiseen. Jos pyöräilytaustaa ei ole, niin aloittaminen voi tuntua haastavalta, mutta pienillä askeleilla ja oikeilla varusteilla voit helposti tehdä siitä osan päivittäistä elämääsi.

Aloita työmatkapyöräily vähitellen; suunnittele reitti etukäteen ja kokeile sitä viikonloppuna tai vapaapäivänä, jotta tiedät, mitä odottaa. Varmista, että pyöräsi on kunnossa ja turvallinen ajaa. Aloita pienistä matkoista ja kasvata etäisyyksiä vähitellen. Voit myös harkita yhdistettyjä matkoja – pyöräile esimerkiksi osan matkasta ja kulje joukkoliikenteen avulla toinen osa. Sijoita tarvittaviin varusteisiin, kuten pyöräilykypärään, heijastimiin ja säänmukaisiin vaatteisiin. Huomioi myös suihkumahdollisuudet työpaikalla, jos hikoilu huolestuttaa.

10 helppoa vinkkiä työmatkapyöräilyn aloittamiseen:

 1. Valitse sopiva pyörä: Valitse pyörätyyppi, joka sopii työmatkasi pituuteen ja maastoon. Kaupunkiolosuhteissa hybridi- tai kaupunkipyörät voivat olla hyvä valinta.
 2. Varusteet kuntoon: Varmista, että sinulla on tarvittavat varusteet valmiina, kuten kypärä, valot, lukko, heijastimet, sadevaatteet ja muut tärkeät varusteet. Tarkista myös, että pyöräsi on kunnossa ja turvallinen ajaa.
 3. Testaa matka: Ennen työmatkapyöräilyn aloittamista, kokeile reittiä viikonloppuna tai vapaapäivänä. Tämä auttaa sinua tutustumaan reittiin ilman aikapainetta, ja voit arvioida matkaan kuluvan ajan sekä mahdolliset haasteet, joita matkalla voi tulla eteen.
 4. Suunnittele reitti: Etsi turvallinen ja miellyttävä reitti työpaikallesi. Monissa kaupungeissa on pyöräteitä ja -reittejä, jotka tekevät matkasta sujuvamman.
 5. Aikataulu: Arvioi, kuinka kauan matka työpaikalle kestää. Lisää varmuuden vuoksi hieman ylimääräistä aikaa, jotta et joudu kiirehtimään. Muista, että ajan kulumiseen voi vaikuttaa sääolosuhteet ja oma kunto. Varaa aikaa myös pyörän pysäköintiin, vaatteiden vaihtoon ja mahdolliseen suihkussa käyntiin.
 6. Huomioi sääolosuhteet: Pidä silmällä sääennustetta ja valmistaudu sen mukaan. Sadevaatteet, aurinkosuoja ja lämpimät vaatteet ovat tarpeen eri sääolosuhteissa. Ole joustava ja varaudu mahdollisiin yllätyksiin matkan varrella.
 7. Aloita vähitellen: Alkuun voit kokeilla työmatkapyöräilyä muutamana päivänä viikossa ja vähitellen lisätä päivien määrää. Pidä mielessä, että työmatkapyöräilyyn tottuminen voi viedä aikaa. Voit aluksi kokeilla lyhyempiä matkoja ja kasvattaa matkojen pituutta ajan myötä, kun kunto kohenee.
 8. Säädä pyörä oikein: Varmista, että pyöräsi on säädetty oikein sinulle. Satulan korkeuden, ohjaustangon korkeuden ja muiden säätöjen tulee olla sopivia, jotta ajaminen on mukavaa ja ergonomista.
 9. Muista huolto: Pidä pyöräsi kunnossa säännöllisellä huollolla. Tarkista renkaat, jarrut ja vaihteet säännöllisesti.
 10. Anna itsellesi aikaa ja nauti: Aloittaessasi työmatkapyöräilyn, anna itsellesi aikaa sopeutua uuteen rutiiniin. Pian huomaat, kuinka tämä terveellinen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua voi tuoda monia positiivisia vaikutuksia arkeesi. Muista nauttia pyöräilystä, maisemista ja liikkumisen tuomasta hyvästä olosta!   

Työmatkapyöräilyn aloittaminen on helpompaaTyömatkapyöräilyn aloittaminen on helpompaa, kun käytät etukäteen aikaa reitin ja aikataulun suunnitteluun, sekä oikeanlaisen pyörän ja varusteiden valintaan.

3. Millainen on hyvä työmatkapyörä? Valitse sopiva pyörä työmatkan pituuden ja maaston mukaan

Työmatkapyöräily on erinomainen tapa yhdistää liikunta ja päivittäinen matkanteko. Pyöräilyn suosio on kasvanut huomattavasti, ja sen myötä on kehitetty erilaisia pyörätyyppejä eri pituisille matkoille ja erilaisiin olosuhteisiin. Valitse pyörätyyppi huolellisesti sen perusteella, millainen matka sinulla on työpaikalle

Lyhyet matkat: Kaupunkipyörä tai taittopyörä

Jos työpaikka sijaitsee lähellä ja matka on lyhyt, kannattaa harkita kaupunkipyörää tai jopa taittopyörää. Kaupunkipyörä on suunniteltu erityisesti kaupunkiolosuhteisiin, ja se tarjoaa mukavan ja pystysuoran ajoasennon. Kaupunkipyörissä on yleensä tarpeeksi vaihteita, jotta voit mukauttaa vastuksen maaston mukaan.

Taittopyörä on kätevä valinta, jos joudut yhdistämään pyöräilyn esimerkiksi julkisen liikenteen kanssa tai sinulla on vähän säilytystilaa kotona tai työpaikalla. Taittopyörä on helppo taittaa kokoon ja kuljettaa mukana tarvittaessa.

Keskipitkät matkat: hybridi-, retki- tai gravelpyörä

Keskipitkät matkat edellyttävät hieman enemmän suorituskykyä ja mukavuutta. Hybridi- ja retkipyörät ovat erinomaisia vaihtoehtoja tällaisille matkoille. Hybridi on nimensä mukaisesti yhdistelmä maantiepyörää ja maastopyörää. Se tarjoaa nopeuden ja monipuolisuuden, mikä sopii hyvin keskipitkiin matkoihin. Retkipyörä taas on suunniteltu mukavuutta ajatellen, ja se soveltuu hyvin tavaroiden kuljettamiseen tavaratelineillä.

Gravel-pyörä sopii monenlaisille työmatkoille. Se on hyvä vaihtoehto erityisesti niille pyöräilijöille, joiden työmatka pitää sisällään erilaisia tieolosuhteita tai jotka haluavat vaihtelevuutta pyöräilyreiteillään. Jos työmatkasi sisältää erilaisia teitä, kuten asfalttia, soraa, hiekkaa ja mahdollisesti jopa metsäpolkuja, gravel-pyörä soveltuu sinulle silloin erinomaisesti.

Pitkät matkat: Maantiepyörä tai sähköpyörä

Jos työmatka on pitkä, voit harkita maantiepyörää tai sähköpyörää. Maantiepyörät ovat erittäin kevyitä ja nopeita, ja ne sopivat erityisesti sileille teille. Sähköpyörä voi olla hyvä valinta, jos et halua saapua hikisenä perille tai jos matkassa on haastavia mäkiä. Sähköpyörä avustaa polkemista, ja voi helpottaa merkittävästi pidempiä matkoja.

Myös Gravel-pyörät toimivat hyvin pidemmillä työmatkoilla, sillä ne tarjoavat mukavan ajoasennon, mikä puolestaan vähentää rasitusta kehossa. On tärkeää huomata, että gravel-pyöriä on erilaisia, ja voit valita mallin, joka parhaiten sopii tarpeisiisi. Jos työmatkasi sisältää paljon asfalttitietä, voit valita enemmän maantiepyöräilyyn tarkoitetun gravel-mallin.

Epätasaiset olosuhteet: Maastopyörä, fatbike tai gravel

Jos työmatkasi sisältää epätasaisia tai vaihtelevia maastoja, kuten hiekkateitä tai metsäpolkuja, harkitse maastopyörää tai fatbikea. Maastopyörä on suunniteltu maasto-olosuhteisiin ja se tarjoaa hyvän hallittavuuden vaikeassa maastossa. Fatbike puolestaan on varustettu erittäin leveillä renkailla, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan pehmeillä alustoilla.

Lisäksi jo aiemmin mainittu gravel-pyörä soveltuu erittäin hyvin työmatkoihin, jos matkallasi paljon vaihtelua pyöräilyolosuhteissa, kuten hiekka- tai soratieosuuksia, asfalttia ja jopa metsäpolkuja. Tässä tapauksessa voit valita mallin, joka on suunniteltu enemmän maastopyöräilyyn.

Lue myös: Miten valitsen pyörän oikein? Pyörän käyttötarkoitus vaikuttaa pyörätyypin valintaan   

PyöräilijätPanosta laadukkaisiin varusteisiin työmatkapyöräilyssä, ja nauti turvallisesta ja miellyttävästä ajamisesta säällä kuin säällä.

4. Työmatkapyöräilyn turvallisuus, varusteet ja pukeutuminen

Tärkeimmät työmatkapyöräilyn turvallisuuteen liittyvät tekijät ovat ehdottomasti kärsivällisyys liikenteessä, ennakoiva ajo, liikennesääntöjen huomioiminen ja varusteiden sekä pyörän kunto. Varaa siis aikaa pyöräilymatkallesi, ja malta mielesi – vältä äkillisiä liikkeitä ja aja tasaisesti. Noudata liikennesääntöjä tarkasti, ja huomioi muut kevyen liikenteen käyttäjät. Varmista, että sinut nähdään pimeällä käyttämällä heijastimia, heijastavaa vaatetusta ja pyörän valoja.

Työmatkapyöräilyyn valmistautuminen vaatii muutamia olennaisia varusteita, jotka tekevät matkasta mukavan, turvallisen ja käytännöllisen. Oikeanlaiset vaatteet ja varusteet auttavat sinua myös nauttimaan työmatkapyöräilystä. Muista aina tarkistaa pyöräsi kunto ja varusteet ennen matkaa, jotta voit lähteä liikkeelle luottavaisin mielin.   

Pyörä ja kypäräPanosta laadukkaisiin varusteisiin työmatkapyöräilyssä, ja nauti turvallisesta ja miellyttävästä ajamisesta säällä kuin säällä.

Valitse laadukkaat varusteet turvalliseen ajoon

Kypärä: Kypärä on ehdottomasti yksi tärkeimmistä varusteista, joka suojaa päätäsi mahdollisissa onnettomuustilanteissa. Se on halpa henkivakuutus, jonka tulisi olla jokaiselle pyöräilijälle yksi tärkeimmistä varusteista. Valitse hyvin istuva kypärä, joka mukautuu päähäsi. Hyvässä kypärässä myös ilma kiertää, eikä pää hikoa niin helposti.

Valot: Riippumatta siitä, aiotko pyöräillä aamulla tai illalla, valot ovat välttämättömät. Etuvalo ja takavalo tekevät sinut näkyväksi muille tielläliikkujille. Valitse kirkkaat ja helposti kiinnitettävät valot.

Soittokello: Soita kelloa ennakoidusti, ja varoita hyvissä ajoin jalankulkijoita ja muita pyöräilijöitä lähestyessäsi heitä takaapäin.

Heijastimet: Lisää heijastimia pyörääsi ja vaatteisiisi. Heijastimet parantavat näkyvyyttäsi etenkin pimeässä ja heikossa valaistuksessa.

Lukko: Laadukas lukko on välttämätön pyöräsi turvallisuuden kannalta. Se auttaa estämään varkauksia, kun jätät pyöräsi lukitsemattomaan paikkaan. Kaikkiin GoByBiken työsuhdepyöriin sisältyy kattava varkausturva, kun pyörä on ollut lukittuna hyväksytyllä lukolla.

Huoltotarvikkeet: Pidä mukana perustarvikkeita mahdollisten pienten korjausten varalta, kuten pumppua, paikkaussarjaa ja monitoimityökalua. Pidä mukanasi myös toimiva pumppu! Pieni ensiapupakkaus voi myös olla hyödyllinen yllättävissä tilanteissa.

Pukeudu sään mukaan

Pyöräily on aina kivaa – kunhan on sään mukaiset vaatteet ja varusteet päällä. Valitse vaatteet, jotka eivät haittaa liikkumista ja jotka soveltuvat sään mukaiseen pyöräilyyn. Muista myös fiksu aluspukeutuminen!

Säänkestävät vaatteet: Sateinen tai tuulinen sää ei saisi estää pyöräilyä. Valitse hyvin tuulta pitävä takki, kuten laadukas kuoritakki. Sadevaatteet, kuten sadetakki ja -housut, pitävät sinut kuivana, ja matkanteko on mukavaa säällä kuin säällä.

Aluskerrasto: Valitse hengittävä aluskerrasto – esimerkiksi merino toimii hyvin sekä lämpimällä että kylmällä ilmalla. Myös tekninen kerrasto on hyvä valinta moneen säähän.

Päähine ja hanskat: Viima ja tuuli saa aikaan sen, että pyöräillessä sormille ja korville tulee helposti kylmä. Valitse ohut tekninen panta tai pipo ja pyöräilyyn soveltuvat hanskat. Vaihda lämpimämpiin varusteisiin, kun ilmat muuttuvat kylmiksi.

Pyöräilyvaatteet: Pyöräilyä varten on saatavilla monia siihen varta vasten kehitettyjä vaatteita - esimerkiksi pyöräilyhousut lisäävät mukavuutta etenkin pidemmillä matkoilla. Pyöräilyvaatteet ovat kiva lisä, mutta pärjäät alussa hyvin ilmankin.

Pyöräilykengät: Jos vasta aloittelet säännöllistä pyöräilyä tai ajat muuten vain satunnaisesti, pyöräilyyn käy melkein mitkä tahansa mukavat kengät. Jos taas suunnitelmissasi on ajaa pidempiä matkoja, ja käyttää lukkopolkimia, tarvitset siihen soveltuvat pyöräilykengät.

Lisämukavuutta työmatkapyöräilyyn helposti

Erilaiset varusteet tuovat ehdottomasti lisämukavuutta pyöräilyyn. Ne helpottavat tavaroiden kuljettamista pidemmillä matkoilla, ja ovat jopa varsin hyödyllisiä, kun polkaiset pitkille lenkeille.

Kuljetustelineet -ja laukut: Jos tarvitset kuljettaa työmatkallasi tavaroita, investoi laadukkaaseen laukkutelineeseen, pyöräilylaukkuun tai reppuun. Telineeseen voit kiinnittää esimerkiksi repun tai laukun. Pieni satulalaukku voi olla kätevä säilytyspaikka esimerkiksi puhelimelle, lompakolle ja avaimille. Jos taas mieluimmin kuljetat reppua selässä, satsaa laadukkaaseen ja hyvin istuvaan malliin.

Juomapullo ja teline: Pidä nesteytys hallinnassa pitkillä matkoilla. Juomapullo ja sen kiinnitysteline ovat käytännöllisiä lisävarusteita.

Lokasuojat: Lokasuojat auttavat sekä sinua että lähelläsi ajavia pyöräilijöitä pysymään kuivempana ja siistimpänä perille saapuessasi.

Pyöräilylasit ja kuulokkeet: Pyöräillessä lasien käyttäminen suojaa silmiäsi auringon häikäisemiseltä, sateelta, ilmassa lentäviltä roskilta ja hyönteisiltä. Nautitko musiikin tai vaikkapa podcastin kuuntelusta? Laita kuulokkeet korviin ja lähde pitkälle lenkille!   

Pyöräily vaatteetSaat helposti lisää mukavuutta työmatkapyöräilyyn, kun satsaat laadukkaisiin vaatteisiin ja varusteisiin

5. Työmatkapyörän huoltaminen

Pyörä tarvitsee säännöllistä huoltoa, jotta se pysyy turvallisena ja toimintakuntoisena. Jos sinulla on työsuhdepyörä GoByBiken kautta, voit itse valita sinulle parhaan ja sopivimman tavan sen huoltamiseen. Voit huoltaa pyörää itse kuin se olisi omasi, tai voit myös maksaa pyörän huollot itse pyöräedun ulkopuolelta. Voit myös sisällyttää pyöräpakettiisi huoltoja jo pyörän hankintahetkellä tai voit myös lisätä niitä pakettiin jälkikäteen.

Lue täältä lisää työsuhdepyörän huoltamisesta

Pyörän huoltoMuista tarkistaa pyöräsi kunto säännöllisesti. Voit huoltaa pyörääsi itse tai lisätä huoltoja työsuhdepyöräsi pyöräpakettiin

Muista tarkistaa tai tarkistuttaa pyöräsi säännöllisesti! Kuluneet osat voivat aiheuttaa ongelmia ja huonontaa pyörän suorituskykyä sekä turvallisuutta

Jos huollat pyörää itse, niin käy läpi pyöräsi jarrut, vaihteet, renkaat ja muut oleelliset osat. Pidä ketjut puhtaana ja öljyttynä. Tarkista renkaiden ilmanpaine ja kunto säännöllisesti, sillä oikea ilmanpaine vaikuttaa pyörän rullaavuuteen ja ajomukavuuteen. Huolehdi jarrujen toimivuudesta. Likaiset tai kuluneet jarrupalat voivat heikentää jarrutustehoa. Säädä lopuksi satulan korkeus ja ajoasento mukavaksi ja ergonomiseksi. Oikea ajoasento vähentää rasitusta ja mahdollistaa tehokkaamman polkemisen. Kannattaa opetella korjaamaan pieniä mahdollisia ongelmia, kuten renkaan paikkaamista ja ketjujen kiristämistä. Tällaiset taidot tuovat varmuutta, kun tiedät selviäväsi pienistä haasteista itsenäisesti!

6. Työmatkapyörän lukitseminen ja säilyttäminen

Jos työpaikaltasi löytyy suojaisa säilytyspaikka, kuten lukollinen varasto tai autotalli, kannattaa pyörää ehdottomasti säilyttää siellä. Jos taas ei, niin kiinnitä pyörä tukevaan kaiteeseen tai telineeseen järeällä lukolla. Muista säilyttää pyörää myös kotonasi lukitussa paikassa tai ainakin järeällä lukolla lukittuna.

Lue lisää pyörän lukitsemisesta täältä.

Jos työpaikkasi ei tarjoa turvallisia ja suojattuja säilytysmahdollisuuksia pyörille, kannattaa ehdottomasti avata keskustelua ja kysyä työantajan mahdollisuudesta tukea pyöräilyä. Ihanteellinen ratkaisu on lukollinen pyöräparkki tai -huone, joka auttaa pyöräilijöitä pitämään pyöränsä turvassa ja kuivana. Työpaikoilla on monia tapoja tukea ja kannustaa työmatkapyöräilijöitä, mikä edistää terveellistä elämäntapaa, ympäristöystävällisyyttä ja työntekijöiden hyvinvointia.

PyörävarastoSäilytä pyörääsi lukollisessa varastossa tai autotallissa, jos mahdollista. Käytä lukitsemiseen hyväksyttyä ja riittävän jämerää lukkoa.

7. Vinkit onnistuneeseen työmatkapyöräilyyn

Moni saattaa miettiä, että työmatkapyöräily olisi ihan huippujuttu, mutta se tuntuu liian hankalalta; pitää pakata tavarat, varata mukaan suihkuvarusteet ja mahdollisesti vaihtovaatteet. Totuus kuitenkin on, että hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla kaikki järjestyy ja onkin lopulta ihan helppoa. Napaa tästä vinkit hyvät vinkit talteen, ja aloita sinäkin työmatkapyöräily jo tänään!

 1. Suunnittele etukäteen: suunnittele etukäteen päivät, jotka käytät työmatkapyöräilyyn. Ennakoi jättämällä painava tietokonelaukku töihin edellisenä päivänä, ja vie vaihtovaatteet sekä pesuvälineet työpaikalle etukäteen, jos mahdollista.
 2. Tavaroiden kuljettaminen: panosta hyviin laukkuihin tai reppuun, jossa tarvittavat tavarat ja vaatteet kulkevat kätevästi ja helposti mukana.
 3. Tarkista pyörä: tarkista pyörän kunto edellisenä iltana: pumppaa renkaat, tarkista valot ja katso, että kaikki on kuten pitää!
 4. Pukeudu sään mukaan: muista kerrospukeutuminen! Pidä huoli, että sinulla on sopivasti vaatetta alla ja säänmukainen takki päällä. Ota mukaan myös pipo ja hanskat!
 5. Lukitseminen ja säilytys: tutustu työpaikkasi säilytysratkaisuihin etukäteen. Varaa aikaa pyörän parkkeeraamisen ja lukitsemiseen.
 6. Ennakoi ja aikatauluta: Lähde ajoissa ja aja kiireettä, jotta ehdit nauttia pyöräilystä. Riittävän väljä aikataulu takaa sen, että sinulla on aikaa käydä suihkussa ja vaihtaa tarvittaessa vaatteet ennen työpäivän aloitusta.

8. Säästä rahaa työmatkapyöräilemällä – katso esimerkkilaskelma ja vertaile!

Työmatkapyöräilyllä voi ihan oikeasti säästää myös rahaa, kun sinulta jää pois monia kustannuksia päivittäin. Oletetaan, että työskentelet 20 päivää kuukaudessa ja työmatka on yhteensä 10 km suuntaansa eli 20 km päivässä. Vertailun vuoksi oletamme, että käytät joko omaa autoa tai joukkoliikennettä työmatkoihin.

Työmatkapyöräily:

 • Matka: 20 km päivässä
 • Kuukauden työpäivät: 20
 • Kuukausittainen matka: 20 km/päivä * 20 päivää = 400 km
 • Arvioitu polttoaineenkulutus polkupyörällä: Ei kuluja (sähköpyörässä pientä sähkönkulutusta)
 • Kuukausittainen sähkökulutus sähköpyörässä: Esimerkiksi 10 kWh * 0.15 €/kWh = 1.5 €
 • Kuukausittaiset huolto- ja kulutusosakulut: Arvioitu noin 10 €
 • Kuukausittaiset kokonaiskulut: 1.5 € + 10 € = 11.5 €

Auton käyttäminen samalla matkalla:

 • Oletetaan, että autosi kuluttaa 7 litraa / 100 km
 • Kuukausittainen matka: 400 km
 • Kuukausittainen polttoainekulutus: 400 km * 0.07 (litraa/km) * polttoaineen hinta (esim. 1.5 €/l) = esim. 42 €
 • Kuukausittainen pysäköinti: esim. 60 € (riippuen alueesta)
 • Kuukausittaiset huolto- ja kulutusosakulut: esim. 50 €
 • Kuukausittaiset kokonaiskulut: 42 € + 60 € + 50 € = 152 €

Säästö työmatkapyöräilyssä:

152 € (auton käyttö) - 11.5 € (sähköpyöräily) = 140.5 €

Tässä esimerkissä työmatkapyöräily säästäisi noin 140.5 euroa kuukaudessa verrattuna auton käyttämiseen. On kuitenkin tärkeää huomata, että todelliset säästöt voivat vaihdella riippuen polttoaineen hinnasta, pysäköintimaksuista, sähkön hinnasta ja huoltokustannuksista omalla alueellasi. Lisäksi tämä esimerkki ei huomioi muita autoiluun liittyviä kuluja, kuten vakuutuksia, kunnossapitoa ja arvonalenemista. Työmatkapyöräilyn säästö voi siis olla vieläkin suurempi kokonaiskustannusten näkökulmasta. Lisäksi työmatkapyöräilyn lisääminen saattaa johtaa siihen, että perheessä riittää yksi auto – se tietysti tuo oman säästönsä kokonaisuuteen.

Lue myös: Arvioi laskurilla, paljonko sinä säästät käyttämällä GoByBike Pyöräetua   

MaastopyöräläilijäAloita työmatkapyöräily, ja nauti samalla kotiseutusi luonnosta – säästät samalla aikaa ja rahaa!

9. Lopuksi: pienin askelin kohti liikkuvampaa elämäntapaa

Työmatkapyöräily on enemmän kuin tapa liikkua – se on elämäntapa, joka tarjoaa lukuisia etuja niin terveydellesi kuin ympäristöllekin. Toivottavasti tämä artikkeli on antanut sinulle kattavan käsityksen siitä, mitä työmatkapyöräilyyn siirtyminen vaatii ja kuinka se voi rikastuttaa arkeasi. Pyöräilyn aloittaminen vähitellen on oikeasti aika helppoa, mutta pyöräilyn vaikutukset ovat hyvinkin pitkäaikaisia ja merkittäviä.

Muista, että pienet askeleet voivat johtaa suuriin muutoksiin, ja työmatkapyöräily voi olla juuri se ensimmäinen askel kohti tasapainoisempaa ja kestävämpää elämäntapaa. Kun valitset työmatkapyöräilyn, otat samalla askeleen kohti terveellisempää ja ekologisempaa elämäntapaa. Samalla kun säästät luontoa ja edistät terveyttäsi, säästät myös rahaa. Joten, tartu pyörän sarviin, lähde liikkeelle ja anna työmatkapyöräilyn viedä sinut mukanaan!

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Tilaa valmis sähköpostiviesti, jolla voit helposti ehdottaa pyöräetua

Pyöräedun tarjoaminen on työnantajallesi helppoa ja edullista. Syötä sähköpostiosoitteesi ja välitä saamasi sähköposti teillä henkilöstöeduista vastaavalle henkilölle.