Pyöräetu pähkinänkuoressa - miksi työsuhdepyörä on paras tapa hankkia uusi pyörä?

Pyöräilijä

Työsuhdepyörä on ehdottomasti paras tapa hankkia uusi pyörä, sillä voit valita unelmiesi pyörän täysin vapaasti.

Moni haaveilee uuden pyörän hankinnasta, mutta suuren summan sijoittaminen siihen saattaa askarruttaa. Pyöräetu on luonteeltaan täysin uudenlainen luontoisetu eikä sitä voi verrata esimerkiksi autoetuun. Pyöräedun suosio on kasvanut nopeasti, ja yhä useampi työnantaja mahdollistaa työntekijöilleen tämän terveyttä edistävän työsuhde-edun. Työntekijän näkökulmasta pyöräetu tuo paitsi merkittäviä taloudellisia säästöjä, mutta myös hyvinvointia ja työkykyä ylläpitäviä vaikutuksia. Kansantalouden näkökulmasta pyöräily lisää myös elintärkeää arjen liikkumista.

Työsuhdepyörä on käsitteenä vielä melko uusi, minkä vuoksi siihen saattaa liittyä myös epäilyksiä. Ehkä kuitenkin kannattaa puhua tietämättömyydestä pyöräedun toimintaperiaatetta kohtaan. Olemme koostaneet tähän blogitekstiin tärkeimpiä asioita liittyen pyöräetuun; mikä se on, miten se toimii ja miksi työsuhdepyörä on työntekijälle niin kannattava vaihtoehto. On kuitenkin syytä muistaa, että työntekijä on oikeutettu pyöräetuun vain, jos työnantaja mahdollistaa sen. Listasimme alle viisi syytä siihen, miksi työsuhdepyörä on järkevin tapa hankkia uusi pyörä.

1. Säästä pyörän hinnasta 20–40 % verovapaan pyöräedun avulla

Pyöräetu on konkreettisesti tapa rahoittaa uusi pyörä, sillä työntekijä maksaa pyörän osissa palkastaan (100 €/kk). Miltä kuulostaisi, jos saisit esimerkiksi 3000 euron pyörän reilulla 2000:lla eurolla? Verovapaalla pyöräedulla säästät keskimäärin 20–40 % siitä hinnasta, jonka maksaisit yksityishenkilönä pyöräliikkeelle. Pyöräetu onkin monelle usein ainoa vaihtoehto rahoittaa esimerkiksi kallis sähköpyörähankinta.

Lue myös: Tämän laskurin avulla voit tarkistaa paljonko sinä säästät unelmapyöräsi hankinnassa.

Vuokra-ajan päätyttyä työntekijällä on oikeus lunastaa pyörä itselleen 5 % lunastushinnalla alkuperäisestä pyöräpaketin hankintahinnasta. Kannattaa kuitenkin huomata, että säästöä syntyy vielä enemmän suhteessa siihen, että ostaisit pyörän osamaksulla.

Säästä veroedullaSäästät satasia pyörän hinnasta, kun hankit sen pyöräedun avulla.

2. Hanki unelmiesi pyörä ilman alkukustannusta

Voit valita unelmiesi pyörän vapaasti. Pyöräetu koskee sekä tavallisia että sähköavusteisia polkupyöriä. Oli kyseessä sitten kivijalkamyymälä, nettikauppa tai EU-alueen verkkokauppa, niin voit vapaasti valita haluamasi pyörän. GoByBike palveluntarjoajana toimii yhteistyössä pyöräliikkeiden ja verkkokauppojen kanssa, jolloin sinun täytyy ainoastaan valita itsellesi sopiva ja mieluisa pyörä. Pohdi, missä aiot pyörää käyttää ja valitse pyörä käyttötarkoituksen mukaan. Muista, että pyöräliikkeet auttavat mielellään pyörän valinnassa.

Lue myös: Tutustu myös suosituimpiin pyöräliikkeisiin, joista suurin osa asiakkaistamme on löytänyt unelmiensa pyörät.

Työsuhdepyöräpakettiin voit sisällyttää myös lisävarusteita Verohallinnon sen hetkisen käytännön mukaisesti. Sinun ei tarvitse maksaa pyörästä tässä kohtaa mitään, vaan työnantajasi hankkii pyörän käyttöösi leasingsopimuksella, ja GoByBike hoitaa kaiken hallinnoinnin pyöräedun osalta.

Hanki uusi pyörä ilman alkukustannustaVoit hankkia työsuhdepyörän täysin ilman alkukustannusta, ja sisällyttää pyöräpakettiin myös lisävarusteita.

3. Eniten verotuettu henkilöstöetu

Hyödynnätkö työnantajasi tarjoamaan lounasetua? Entä liikuntaetua? Hienoa! Pyöräetu on luontoisetu, joka on työntekijälle taloudellisesti erittäin kannattava, sillä  pyöräetu on täysin verovapaa 1200 euroa vuodessa (100 €/kk) asti.

Yleisimmin verovapaa pyöräetu tarjotaan osana kokonaispalkkaa, jolloin verotettava tulosi pienenee ja maksat kokonaispalkastasi vähemmän veroja. Pyöräedun avulla maksat pyörän osissa palkastasi, jolloin se toimii sinulle samalla myös tapana rahoittaa uuden pyörän hankinta.

4. Käytä työsuhdepyörää vapaasti

Valitsemasi pyörä on sinun vapaassa henkilökohtaisessa käytössäsi, ja voit käyttää sitä niin vapaa-ajalla kuin työmatkoillakin. Nauti viikonlopuista pyöräillen tai käytä pyörääsi arkiliikkumisen välineenä - mitä vain haluat! Kirjoitimme myös blogipostauksessa vinkeistä, joiden avulla voit helposti lisätä liikkumista arkeen pyöräilyn avulla. 

Lue myös: Miten lisätä liikkumista arkeen? 10 vinkkiä, joiden avulla lisäät helposti pyöräilyä elämään

Työsuhdepyörän hankkiminen ei edellytä työmatkojen kulkemista pyörällä, eikä edun käytöllä ei ole vaikutusta saamiisi korvauksiin tai verovähennyksiin. Työsuhdematkalipun ja työsuhdepyöräedun verovapaa enimmäismäärä vuosittain on yhteensä 3400 euroa eli molemmat edut voivat hyvin olla käytössä yhtä aikaa. Muihin luontoisetuihin, kuten esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntaetuun tai kilometrikovauksiin työsuhdepyörällä ei ole vaikutusta eli voit saada työnantajaltasi työsuhdepyöräedun nykyisten etujesi lisäksi.

Käytä työsuhdepyörää vapaastiPyöräile puistoon ja harrastuksiin tai käytä pyörääsi työmatkoihin - työsuhdepyörää voit käyttää juuri siten, miten haluat.

5. Pyöräetu on huoleton tapa hankkia pyörä

Kaikki GoByBiken kautta hankitut työsuhdepyörät on vakuutettu. Pyörän vakuutus käynnistyy aina automaattisesti siitä hetkestä, kun olet kuitannut pyöräsi vastaanotetuksi. Lisäksi pyörän rahoitus- ja vakuutuskustannukset sisältyvät aina automaattisesti pyöräetuun eikä sinun tarvitse huolehtia niistä.

Pyörän huoltoihin liittyen sinulla työntekijänä on erilaisia vaihtoehtoja: voit halutessasi huoltaa pyörää itse tai sisällyttää huoltoja pyöräedun piirin. Kokonaispaketti on pyritty tekemään työntekijän näkökulmasta mahdollisimman joustavaksi ja vaivattomaksi. Voit esimerkiksi viedä pyöräsi huoltoon ja GoByBike hoitaa huoltolaskun puolestasi. Työsuhdepyörän veroetua voi käyttää myös pyörän huoltamiseen, jolloin huolto pidentää pyörän vuokra-aikaa.

Pyöräedun hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Säästät pyörän hankintahinnassa noin 20-40 %
  • Voit hankkia pyörän ilman alkukustannusta
  • Valitse vapaasti mikä tahansa pyörä
  • Voit valita pyörän lähes mistä tahansa kivijalkaliikkeestä tai verkkokaupasta
  • Maksat pyörän veroetua hyödyntämällä osissa palkastasi
  • Pyörä on tarkoitettu sinun vapaaseen henkilökohtaiseen käyttöösi
  • Pyörä on huoletonta omistaa ja ylläpitää

Kannattaako siis hankkia työsuhdepyörä?

Mikäli olet yhtään pohtinut uuden pyörän hankintaa, niin ehdottomasti kannattaa. Sen lisäksi, että säästät 20 - 40 % pyörän hankintahinnasta, niin kaikissa pyörään liittyvissä asioissa sinulla on asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu vain muutaman sekunnin päässä.

On kuitenkin huomioitava, että työntekijä voi hyödyntää pyöräetua vain jos työnantaja sen hänelle mahdollistaa. Työnantajan näkökulmasta pyöräedun on todettu olevan paitsi rekrytointivaltti, mutta myös sitouttamistekijä. Pyöräedun avulla työnantajat voivat tukea henkilöstönsä hyvinvointia ja kannustaa näitä liikkumaan enemmän.  Myös työnantajan näkökulmasta pyöräedun mahdollistaminen henkilöstölle on tehty helpoksi ja vaivattomaksi GoByBiken tarjoaman ulkoistetun hallinnointipalvelun avulla. 

Kaiken kaikkiaan pyöräily on ekologinen ja terveyttä edistävä liikkumismuoto. Jos työnantajasi ei vielä mahdollista pyöräetua yrityksessäsi, voit ehdottaa etua helposti työnantajallesi tätä kautta.

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Tilaa valmis sähköpostiviesti, jolla voit helposti ehdottaa pyöräetua

Pyöräedun tarjoaminen on työnantajallesi helppoa ja edullista. Syötä sähköpostiosoitteesi ja välitä saamasi sähköposti teillä henkilöstöeduista vastaavalle henkilölle.