Miten paljon työsuhdepyörä oikeasti kustantaa työntekijälle?

Työmatkapyöräilijä

Pyöräetu on suosittu työsuhde-etu, jota käyttää jo kymmenet tuhannet suomalaiset.

Pyöräetu on yhä suositumpi työsuhde-etu, ja vuonna 2021 voimaan astunutta etuutta käyttää jo kymmenet tuhannet suomalaiset. Tänä vuonna pyöräetu saattaa nousta jopa autoetua suositummaksi. Pyöräetu-uudistuksen tavoitteena on kasvattaa pyöräilyä Suomessa 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, ja vähentää samalla autoilun päästöjä. Pyöräedun hyödyntämistä rajoittaa kuitenkin monien työntekijöiden epäselvyys siitä, miten etu toimii ja miten työntekijä edusta hyötyy. 

Pyöräetu on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen asia, mutta silti sitä kohtaan liittyy monia epäselvyyksiä sekä harhaluuloja. Suurin syy on se, että sitä ei ymmärretä riittävän hyvin – ja suurimmat epäselvyydet liittyvät maksuihin, ja siihen miten työntekijä todellisuudessa edusta hyötyy. Pyöräetu on työntekijän näkökulmasta taloudellisesti erittäin kannattava etu, sillä sen avulla voi hankkia tuhansien eurojen arvoisen pyörän satoja euroja halvemmalla.

Mitä pyöräetu käytännössä tarkoittaa?

Työnantajan mahdollistaman pyöräedun avulla työntekijä voi valita unelmien pyöränsä vapaasti ilman kertamaksua. Tämä mahdollistaa monille jopa usean tuhannen euron arvoisen sähköpyörän hankinnan. Kaikista työsuhdepyöristä noin 70 % onkin nykyisin sähköpyöriä.

Työsuhdepyörä on verovapaa aina 1200 euroon asti vuosittain. Verotusarvo on aina 100 euroa kuukaudessa, ja maksu vähennetään työntekijän bruttopalkasta sopimuskauden ajan. Erityisen kätevää on se, että maksu kattaa kaiken, mukaan lukien pyörän vakuutukset. Yleisimmin pyöräetu sisällytetään työntekijän kokonaispalkkaan eli tällöin työntekijän verotettava ansiotulo pienenee 1200 euroa vuosittain. Työntekijälle hyöty näyttäytyy veroprosentin alenemisen kautta. Sopimuskauden päätyttyä työntekijä saa lunastaa pyörän itselleen 5 % lunastushinnalla pyöräpaketin alkuperäisestä hankintahinnasta.

Lue lisää, miksi pyöräetu on paras tapa hankkia uusi pyörä. 

Työmatkapyöräilijöitä

Pyöräedun avulla työntekijä voi valita lähes minkä tahansa pyörän ilman kertamaksua.

Miten työntekijä hyötyy pyöräedusta?

Työntekijöitä mietityttää se, hyötyvätkö he taloudellisesti työsuhdepyörän hankinnassa, ja mistä hyöty muodostuu. Verotettavan ansiotulon myötä aleneva veroprosentti tarkoittaa käytännössä sitä, että keskituloisen palkansaajan nettotulo laskee vain noin 57 euroa kuukaudessa (kun pyöräedun verotusarvo on aina 100 € / kk). 

Jos työntekijä esimerkiksi hankkii 3000 euron arvoisen sähköpyörän, niin keskituloisen palkansaajan kokonaiskustannus on noin 2200 euroa. Esimerkissä on lisäksi laskettu mukaan viiden prosentin lunastusmaksu, jolla pyörä lunastetaan sopimuskauden päätteeksi.

Tutustu esimerkkilaskelman avulla työsuhdepyörän kuluihin sekä sen tuomiin säästöihin. Voit helposti myös tarkistaa oman säästösi laskurillamme. Alla olevassa laskelmassa on käytetty suomalaisten mediaanipalkkaa (3200 €) ja keskimääräistä työsuhdepyörän hankintahintaa (3100 €).

Esimerkkilaskelma työsuhdepyörän kuluista ja säästöistä

  • Työntekijän bruttopalkka: 3200 euroa / kk
  • Työsuhdepyörän hankintahinta: 3100 euroa
  • Sopimuskauden pituus: 37 kuukautta
  • Verotettava tulo pyöräedun kanssa: 3100 euroa / kk
  • Edun vaikutus veroprosenttiin ja nettotuloihin: -0,78 % ja 57,18 euroa
  • Kustannus työntekijälle sopimuskauden aikana: 2116 euroa
  • Lunastuksen hinta sopimuskauden lopuksi (5 %): 155 euroa

Kokonaiskustannus työntekijälle: 2271 euroa

Pyöräedun rahallinen hyöty työntekijälle: 829 euroa

Mitä pyöräedun tarjoaminen tarkoittaa työnantajan näkökulmasta?

Työnantajan tulee liittyä GoByBiken palveluun, ja mahdollistaa etu työntekijöilleen. Kokonaisvaltaisen hallinnointipalvelun myötä edun tarjoaminen on työnantajalle helppoa ja vaivatonta, mutta sen vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin voi olla merkittävä. Työnantajan suorat kulut pyöräedun tarjoamisesta on GoByBiken hallinnointikulu, joka on 15 euroa kuukaudessa jokaista vuokrattua pyörää kohden. Tämän myötä etu ei kuormita henkilöstöhallintoa, ja työntekijät puolestaan saavat nopeasti vastaukset suoraan GoByBikelta kaikkiin pyöräetuun tai työsuhdepyörän hankintaan liittyviin kysymyksiin.

Työmatkapyöräilijöitä

Työnantaja voi tarjota pyöräedun työntekijöille nopeasti ja edullisesti – ja samalla kannustaa työntekijöitä liikkumaan enemmän.

5 yleisintä kysymystä pyöräetuun liittyen – näitä työntekijät pohtivat

Työntekijöillä on usein lukuisia kysymyksiä liittyen pyöräetuun ja sen hyödyntämiseen. On tärkeää, että työntekijät ymmärtävät pyöräedun toimintaperiaatteen, jotta he voivat hyödyntää pyöräetua täysimääräisesti ja luottavaisin mielin. Lue tarkemmin, mitä kysymyksiä tai ennakkoluuloja työntekijöillä on pyöräetuun ja työsuhdepyöriin liittyen. 

Kuka voi saada pyöräedun?

Jokainen työntekijä on oikeutettu pyöräetuun, mutta työnantajan pitää tarjota etu työntekijöilleen. Työnantaja solmii sopimuksen palveluntarjoajan eli tässä tapauksessa GoByBiken kanssa. Tämän jälkeen työntekijät voivat hankkia haluamansa työsuhdepyörän mistä tahansa kivijalkaliikkeestä tai verkkokaupasta.Jos työnantajasi ei vielä mahdollista pyöräetua, voit ehdottaa sitä helposti täällä

Pitääkö työsuhdepyörällä kulkea työmatkat?

Ei tarvitse. Monet luulevat, että työsuhdepyörää pitää käyttää työmatkoihin, mutta se ei ole totta. Työsuhdepyörää voi käyttää juuri niin kuin itse haluaa, eikä sillä tarvitse ajaa lainkaan työmatkoja. Työsuhdepyöräksi voi siten valita vaikka vapaa-ajan käyttöön tulevan maastopyörän tai pitkille viikonloppuretkille sopivan maantiepyörän – minkä vain itse haluat! Pyöräedun onkin tarkoitus kannustaa pyöräilemään, ja lisäämään ylipäänsä liikkumista. 

Työmatkapyöräilijöitä

Työsuhdepyörän voi valita täysin oman tarpeen mukaan, eikä sitä tarvitse käyttää lainkaan työmatkoihin. 

Minkälaisen pyörän voi hankkia työsuhdepyöräksi?

Työsuhdepyörän voi valita täysin vapaasti oman tarpeen mukaan. Voit valita työsuhdepyöräksi minkä tahansa polku- tai sähköpyörän, jonka moottorin teho on enintään 250 W. Sähköpyörä onkin erittäin suosittu valinta työsuhdepyöräksi, sillä jo yli 70 % kaikista työsuhdepyöristä on sähköpyöriä.

Kuka korvaa, jos työsuhdepyörä varastetaan?

GoByBike on vakuuttanut kaikki työsuhdepyörät. Pyörän kuukausivuokraan sisältyy aina kattava varkaus- ja vahinkoturva, jolloin työsuhdepyörän omistaminen ja käyttäminen on huoletonta. 

Polkupyörä

Kaikkiin GoByBiken kautta hankittuihin työsuhdepyöriin sisältyy laaja varkaus- ja vahinkoturva.

Mitä tapahtuu, jos vaihtaa työpaikkaa kesken vuokrakauden?

Yleisin tapa on, että työsuhdepyörä siirtyy työntekijän mukana uudelle työnantajalle, ja etu jatkuu muuttumattomana. On kuitenkin tärkeää, että asiasta sopii etukäteen uuden työnantajan kanssa. Työntekijä voi myös lunastaa pyörän itselleen vaihtaessaan työpaikkaa vuokrasopimuksessa määritellyllä lunastushinnalla. Joissain tilanteissa työsuhdepyörän voi myös palauttaa, mutta tässä tapauksessa työntekijä menettää kerryttämänsä hyödyn pyöräedun käyttämisestä. 

Lue sivuiltamme lisää siitä, miten pyörä kulkee mukana työelämän muutostilanteissa.

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Ehdota pyöräetua työnantajallesi

Tilaa valmis sähköpostiviesti, jolla voit helposti ehdottaa pyöräetua

Pyöräedun tarjoaminen on työnantajallesi helppoa ja edullista. Syötä sähköpostiosoitteesi ja välitä saamasi sähköposti teillä henkilöstöeduista vastaavalle henkilölle.